Beskattningen ska vara rättvis !

Vår nordiska välfärd bygger på att vi alla, enligt förmåga, bidrar till att samla in skatteintäkter för att samhället ska kunna ge medborgarna service i form av skola, vård och omsorg.

Den debatt som nu går på bl.a Svenska Yle, tycks ha missat denna utgångspunkt. För mig och SFP står det utom all tvivel, att vi vill försvara den Nordiska välfärdsmodellen. Något annat kommer inte på fråga. Likaså är det helt klart att vårt samhälle ska fungera så, att vi tar hand om de mest utsatta, och kan trygga alla ett drägligt liv.

Samtidigt är det viktigt att vi sporrar individen. Därför behöver det vara mera lönsamt att ta emot ett jobb, än att låta bli. Därför ska vi också tillåta mänskor att lyckas, och att misslyckas och kunna börja om på nytt. Därför behöver vi eliminera flitfällor.

Ju fler som jobbar, dess bättre för samhället som helhet. Det är jobben som ger skatteintäkter till staten. Intäkter som sedan kan fördelas, så att mänskor har tillgång till möjligast likvärdig service runt om i landet.

För mig är det en självklarhet att den som förtjänar mera, ska ha en högre skattesats. Det är det vi kallar progressivitet. Jag vill inte ha ett plattskattesystem i Finland, där alla skulle betala samma procent i skatt oberoende av inkomst. Det skulle vara orättvist.

Den här regeringen har skärpt beskattningen speciellt för dem som förtjänar mest. Samtidigt har vi höjt grundavdraget, som är till fördel för våra låginkomsttagare och som sänkt deras skatt. Det är bra. Men nu börjar vi vara vid vägens enda. I åratal har vi sagt att det vore rimligt att man alltid skulle få bli med minst hälften av det man förtjänat. Det tycker jag fortfarande är en god målsättning. Däremot är det så, att just nu finns inga som helst möjligheter att sänka skatterna så att den målsättningen skulle fyllas. Man måste vara realist.

För mig är det också helt klart, att ifall vi hittar något utrymme överhuvudtaget att sänka inkomstskatterna, ska det ske i alla kategorier,och på ett sådant sätt att låg – och medelinkomsttagarnas köpkraft förbättras. I inget som helst sammanhang, kan jag tänka mig medverka till att vi enbart skulle sänka skatten för dem som förtjänar mest.

Nåja, viktigt att denna diskussion förs, och viktigt att man skulle försöka se helheten. Ett samhälle som tar hand om de mest utsatta, är ett ansvarstagande samhälle. Ett sådant samhälle vill jag fortsätta jobba för.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s