Vi har för få svenskkunniga läkare o jurister, minister Gustafsson

En längre tid har vi i vårt goda land lidit brist på läkare, jurister, poliser, vårdare osv med tillräckligt goda kunskaper i svenska. Bland annat i Österbotten skriker vården nu efter såväl läkare som tandläkare som behärskar landets bägge nationalspråk. I huvudstadsregionen får färre än varannan äldre, hemservice på svenska. I våra domstolar är tillgången till tvåspråkiga jurister, inget som man är bortskämd med. Och inom polisen och räddningsväsendet stöter vi ideligen på fall där språkkunskaperna inte räckt till för att trygga individens rätt att inför myndigheterna använda sitt modersmål, finska eller svenska. Och då vet ni vilket språk, som oftast är satt på undantag.

Det är bland annat mot den här bakgrunden, som regeringen nu vill göra en långsiktig språkstrategi för landets bägge nationalspråk, med tillvaratagande av de förslag som den sk. Ahtisaari-gruppen presenterade tidigare i vår.

Därför blir jag minst sagt förbryllad, över min goda kollega undervisningsminister Jukka Gustafssons uttalande idag, gällande de sk. svenska kvoterna vid våra högskolor. Måtte det nu en gång för alla bli klart, att alla med tillräckliga kunskaper i svenska, kan söka in på den svenska kvoten till tex juridiska och medicinska fakulteten vid HU. Det betyder också att många av de studerande som kommer in, faktiskt har finska som modersmål ! Av årets antagna till läkarutbildningen, hela 40 %. Av såväl Hankens som ÅA:s studerande har också 15-18 % finska som modersmål.

Vill vi på riktigt hålla vårt land tvåsspråkigt på sikt, vill vi att vi skall kunna leva upp till grundlagens och språklagens bokstav om lika rättigheter för finsk- och svenksspråkiga, att inför domstol och myndigheter och i vården etc få använda sitt modersmål, – ja då behöver vi också utbildningssystem som stöder detta mål. Därför skulle vi behöva fler svenska nybörjarplatser för såväl läkare, tandläkare som jurister  – inte färre.

Annons

4 reaktioner på ”Vi har för få svenskkunniga läkare o jurister, minister Gustafsson

 1. Det är nog inte bara Österbotten som har brist på allt detta! Vilken egoist att påstå att det bara gäller Österbotten detta problem!
  Men kanske SFP gillar detta som stod i Västra Nyland gällande svenskspråkiga personer och andra minoritets personer,

  Hakkarainen tycker att minoriteter kunde bo på Åland
  Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen har än en gång väckt uppmärksamhet med ett uttalande. Enligt Ilta-Sanomat föreslog Hakkarainen att homosexuella och somalier kunde bosättas på Åland.

  Hakkarainens uttalanden hängde ihop med en artikel i Helsingin Sanomats veckobilaga Nyt. I artikeln nämndes det att Hakkarainen i någon mån beundras också bland homosexuella män. Ilta-Sanomat hade bett om en kommentar av Hakkarainen. Efter den egentliga intervjun hade Hakkarainen ringt tillbaka till Ilta-Sanomats redaktion och framkastat en idé om ett ”modellsamhälle på Åland”.

  – Vi kan ju placera bögar, lesbiska och somalier där för att bo tillsammans och så får vi se vilket slags modellsamhälle det blir av det. SFP anklagar alltid oss sannfinländare för att vi inte uppmärksammar minoriteter. Med den här lösningen skulle vi få reda på hur modellsamhället föds och utformas, ska Hakkarainen ha sagt enligt Ilta-Sanomat.

  – Där kan sedan somalierna skräna vad de vill från sina minareter, tillade Hakkarainen.

  Sannfinländarnas riksdagsgrupps ordförande Pirkko Ruohonen-Lerner sade till Ilta-Sanomat att Hakkarainens kommentarer närmast låter som ett skämt. FNB

  Kanske deras presidentkandidat som bara talade om ”Mitt Finland…” borde titta på detta tillsammans med Justitieministern!

  Gilla

  1. Så här sade jag till svenska YLE igår.:

   ”Justitieminister Anna-Maja Henriksson är inte förvånad över Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens senaste uttalande om minoriteter.

   – Tyvärr är jag inte förvånad, han har ju talat nedlåtande om minoriteter förut, säger Henriksson.

   Justitieminister Anna-Maja Henriksson beskriver uttalandet som förfärligt.

   – Det är klart att han har överskridit gränsen för skämt redan för länge sedan. Det berättar mycket om hans värderingar.

   Enligt Henriksson lider trovärdigheten om man häver ur sig vad som helst i egenskap av riksdagsledamot och att det är upp till väljarna att ta ställning till det.

   – I sista hand är det riksåklagarämbetet som tar ställning till var gränsen för hets mot folkgrupp går, men det kräver att någon anmäler Hakkarainen, påminner justitieministern. ”

   Gilla

 2. Min finlandssvenska morfar sa att om någon finskspråkig student ansöker till juridiska fakulteten, han/hon kommer inte att klara sig på svenska, eftersom juridik vore så svårt att förstå på språket som inte är sitt modersmål. Hur är det på nuförtiden, signerar du detta? Det kan vara helt möjligt att han levar på 50-talet, jag vet faktist inte vad han menar. Jag frågade detta eftersom du inte berättade klart hur många av HU:s (eller ÅA:s) juridiska fakultetens studerande är finskspråkiga.

  Men men, fint att du gjör det klart för folk att svenskpråkiga platser vid universiteten är inte bara för att finlandssvenskar kunde komma lättre in. Dessa platser tryggar bara servicen på båda inhemska språken (men också hjälper mig att komma in till universitet om några år 🙂 ).

  Tur att sannfinländarna har inga vänner med sin eu- och språkpolitiken i riksdagen, eller hur? 🙂 De är likadana som någon finsk spets, de säger allt slags men ingen annan riksdagsgrupp är intresserad av.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s