Jakobstads BB:s framtid

Förr födde man barn i bastun. Nu går man en diskussion om hurudana krav det kommer att ställas på framtidens förlossingsverksamhet. Centraliseringsiver finns på många nivåer i vårt land, såväl nationellt som lokalt.

Idag finns det 12 sjukhus i landet med färre än 1000 förlossningar. Intressant är att enligt THL:s färska studie, är mindre förlossningsenheter inte sämre än större. Att man stängt mindre enheter under de närmaste åren, har tvärtom medfört att antalet förlossningar på landsvägen ökat från ca 20 i året till runt 60 !

Vad gäller Jakobstads BB:s framtid, vore det önskvärt att inte rusa iväg och föregå lagstitning som inte finns. Någon sådan förordning som det hänvisats till i offentligheten från sjukhusledningens sida, finns inte. Ingen kan säga hur den kommer att se ut heller eller när den kommer. Antaganden kan man ha, men fakta borde vara det som ligger till grund för allt beslutsfattande, såväl lokalt som nationellt.

Enligt min mening är det att kraftigt föregå händelserna , att nu börja avisera en stängning av BB. Tvärtom skall vi slå vakt om det vi har och kämpa för det.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s