Raketerna kan ställa till det

imageNär jag kom till Jakobstads torg på nyårsafton ca tjugo minuter före midnatt, var det rätt glest med folk. Men plötsligt började det strömma till människor från höger och vänster, och snart var där en betydlig folkskara.

År efter år har traditionen att välkomna det nya året på torget levt vidare. Nyårsfirarna väntar andäktigt på att det nya årtalet skall tändas på Rådhuset, fastän programmet i sig inte är så märkligt. Varje år har det också varit lika spännande att se ifall ljudåtergivningen fungerar. Så också denna gång. Speciellt då man själv ska hålla tal, är man ju mån om att talet också hörs utöver torget, så att de som på riktigt är intresserade att lyssna, kan höra vad som sägs.

Den här gången inleddes programmet från Rådhuset med två musikstycken, varefter det var dags för mitt tal. Kändes som jag nästan fick äta upp mikrofonen för att vara säker på att ljudet skulle nå längre än till balkongen. Och samtidigt som jag stod där o talade, fick jag noga följa med raketerna som sköts från olika håll på torget. Man vill ju helst inte bli träffad…. Har en gång tidigare, för kanske 5 år sedan upplevt detsamma på samma plats, och tänkte redan då, att det här borde man göra något åt. Men det tycks vara så, att så länge inget allvarligare händer, så låter man arrangemangen vara desamma år efter år. Nu gick det också så, att efter mitt tal, skulle bleckblåsarna ännu framföra en nyårsfanfar. Och då träffades en av gossarna i axeln av en fyrverkeripjäs. Tack och lov hände inget allvarligare, men en påminnelse om att det är riskfyllt att stå på balkongen utan tex plexiglas framför, fick vi igen.

Slutet gott, allting gott för denna nyårsafton. Men det kunde vara bra att man från stadens sida som arrangör och värd för tillställningen, skulle fila lite på konceptet och fundera över hur man kunde öka säkerheten. Traditionen att ta emot det nya året på stadens torg ska vi värna om och låta leva vidare. Gott Nytt År 2015!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s