Dagens sexköpslag föder människohandel

Vill du att Finland skall vara ett land som det är attraktivt att komma till om man vill göra pengar på mänskohandel ? Den frågan ska man ställa sig, före man tar ställning till frågan om vi behöver ett totallförbud mot sexköp eller inte.

Den utredning som professor Johanna Niemi vid Helsingfors Universitet och jur.mag. Jussi Aaltonen presenterade igår, visar med all tydlighet att dagens lagstiftning som reglerar sexköp i Finland inte fungerar. Den skyddar inte offer för mänskohandel och koppleri, på ett sådant sätt som riksdagen tänkt då lagen kom till år 2006.

Idag är alltså köp av sex av minderåriga, samt av offer för människohandel och koppleri förbjudet enligt lagen. Straffet är böter eller fängelse högst 6 månader. Men lagen förutsätter att sexköparen vet om att den han köper av, är ett offer för människohandel eller koppleri. I praktiken har det här lett till, att ju mindre köparen vet om sin sexpartner, dess mindre risk är det. Beviströskeln är så hög, att det i praktiken blir sgs omöjligt att få till stånd en fällande dom.

Det i sin tur betyder, att de som behöver mest skydd – ofta unga flickor som hämtas från utlandet till Finland, och som tvingas in i prostitution, blir de som lider mest av att vår lagstiftning är bristfällig.

Utredningen visar att av ca 380 sexköpsfall som varit föremål för förundersökning, har ca 170 gått till åklagaren, ca 50 har lett till åtal och av dessa har drygt 30 lett till fällande dom.Det om något visar hur absurd situationen är. Lägg därtill till, att i många fall som polisen utreder som människohandel eller koppleri, så låter man helt enkelt bli att utreda sexköpen, och koncentrerar sig på huvudbrotten. Tusentals sexköpare undgår alltså allt ansvar.

I Sverige gick man in för såkallat totalförbud mot sexköp 1999. Idag kan man påvisa att efterfrågan minskat, att gatuprostitutionen halverats och att Sverige inte är ett attraktivt land för mänskohandlare. Jordmånen är inte så bördig, eftersom sexköp i alla former är straffbart. Och svenska folket ger ett starkt stöd för dagens lagstiftning. Ca 70-80 %av svenskarna är för dagens modell. Opinionen före lagen kom till var en annan. Då ansåg färre än hälften att man skulle gå in för totalförbud. Man har alltså i Sverige lyckats påverka attityderna och man har lyckats med att stävja människohandeln.

Nu är det dags för oss i Finland att inse att vi själva har ett ansvar och att vi också kan bidra i kampen mot skoningslöst utnyttjande av unga flickor och kvinnor som ofta kommer från svåra förhållanden. Jag vill inte att Finland skall vara ett land dit det lönar sig att komma för att utnyttja de svaga och sårbara, för egen vinnings skull. Jag hoppas att vi är många som tänker så.

Annons

3 reaktioner på ”Dagens sexköpslag föder människohandel

 1. Tja, enligt uppgift går man en annan väg i Norge.
  Lite betänksam blir man då Henriksson i TV säger att det delvis är en moralisk fråga. Vadådå, känner jag mig tvungen att fråga. Säkert tycker de flesta att det är fråga om ett slemmigt geschäft att vara prostituerad. Men inte ska man väl moralisera över andras val, så länge de är frivilliga.
  Och till notgubben skulle jag vilja säga: Det finns faktiskt mänskor som saknar en medmänskas fysiska beröring. Låt så vara att ömheten sker mot pengar och bara varar en liten stund.

  Gilla

  1. Nu är ju huvudfrågan om vi vill att Finland ska vara ett attraktivt land att komma till för människohandlare och kopplare. De som vill slå mynt på svaga mänskors utsatthet. Det i sig kan också ses som en moralisk fråga. Ska man få förtjäna på att utnyttja andra och andras kroppar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s