Glad Valborg! Hyvää Vappua!

Tiden går och isen smälter. Snart kan man lägga ut båten. Det om något är ett riktigt vårtecken!
Jag kom hem från Mongoliet sent igår kväll. Ett spännande land, med en befolkning på 2,9 miljoner, varav hälften bor i huvudstaden Ulanbaator. Landet har en förunderlig natur. Allt från höga berg, milslång stepp till Gobi öken och skog.

Det var roligt att notera att frågor om mänskliga rättigheter, demokrati, korruption och utveckling av rättsstaten var på agendan. Jag hade också en god diskussion med landets justitieminister kring dessa teman. I det mongolska parlamentet idag är 11 kvinnor av totalt 77 ledamöter. Kvinnornas antal har ökat från senaste period då de var enbart 3. Också till denna del är utvecklingen i landet positiv. Vi fick också höra att man har planer på att avskaffa dödsstraffet.

Tillbaka i Finland, känns det skönt att kunna gå till butiken utan polis-eskort och att kunna rasta hunden i fred. Vi har mycket att vara glada över i vårt goda land. Mycket som vi tar för givet.

Men självfallet har vi också mycket att förbättra och fortsätta jobba för. En sådan sak är kvinnornas lön i förhållande till männens. Det passar också bra att påminna oss om detta just nu inför 1:a maj. Vi har åstadkommit en god jämställdhet mellan kvinnor och män på många områden, men då det gäller lönerna har vi ännu en bit att gå. Kvinnans euro är nu ca 83 cent. År 2020 borde vi vara uppe i minst 90 cent, helst mera!

Glad Valborg och första maj till alla. Våren kommer !

Annons

En reaktion på ”Glad Valborg! Hyvää Vappua!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s