Kvinnors och flickors rättigheter behöver uppmärksamhet

Idag på internationella kvinnodagen, vill jag påminna om att det inte är någon självklarhet att kvinnor och flickor har rätt till likabehandling och skydd mot övergrepp i vår värld.

Vi får varje vecka höra om ofattbara orättvisor som riktas mot flickor och kvinnor på olika håll i världen. Det goda är att man tex nu i Indien vågar gå ut på gator o torg och kräva förändring. Dagens snabba mediateknik, möjliggör också att världen kan få del av vad som händer runt om på ett annat sätt än tidigare.

Vi behöver förändring i attityder, och vi behöver respekt för varje mänskas rätt till sin egen kropp.

Också i vårt eget land har vi mycket att göra då det gäller tex familjevåldet. Det vore enkelt om man kunde lagstifta bort våldet. Men det kan man inte. Självfallet skall strafflagen verka förebyggande och avskräckande. Men då det gäller konflikthantering, måste vi helt enkelt bli bättre på att få speciellt pojkarna men också flickorna att inse och förstå, att våld mot en annan aldrig är en lösning på ett problem.

Låt oss därför fortsätta en öppen diskussion och också tala om saker med deras rätta ord.

Som en hälsning från Bryssel, där jag just nu är på Justitierådsmöte, kan jag med glädje konstatera att vi nu fått godkänt förslaget till besöksförbud i sin slutliga form.

Glad kvinnodag till alla !

Annons

3 reaktioner på ”Kvinnors och flickors rättigheter behöver uppmärksamhet

 1. Bra!
  Men glöm inte bort att även Altzheimersjuka har rätt till god vård. För vårdarnas del finns idag spårningsapparatur i form av t.ex. gpsar. Varför förses inte de sjuka med modern teknik som nog används på jakthundar och brottslingars fotbojor eller för att följa djur i naturen?
  Det borde vara varje människas rätt att få leva i trygghet sin sjukdom till trots. Såväl kvinnor som män kunde med lätthet spåras om de förses med den teknik som redan finns. Glad kvinnodag åt alla!

  Gilla

 2. Glad kvinnodag!
  Jag kom att tänka på att alla ska ha vissa grundrättigheter och då det varit aktuellt med att Altzheimersjuka försvunnit nyligen här i Vasatrakten och Pörtom så tycker jag det vore dags att förse alla minnessjuka med en enkel form av spårningsapparatur, som redan finns, se t.ex. gpser.se på nätet.
  Det skulle då var enkelt och snabbt att hitta borttappade personer. Tekniken används på jakthundar, datorer, dyrbara bilar och i form av elektronisk fotboja på brottslingar.
  Med rätt att få adekvat utrustning och inte enbart medicinering och för att lätta på de vårdandes bördor, glad kvinnodag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s