SFP:s ordförandeval- Henriksson ”Barn har rätt till semester ”

Det är roligt att Svenska Folkpartiets ordförandeval väcker intresse och engagemang. Så skall det vara. Skulle jag följa med nyheterna enbart via radio, skulle jag ändå få en något sned bild av vad kandidaterna de facto sagt. Redaktörerna försöker med ljus och lykta hitta skillnader, vilket kan leda till att verkligt små nyanser blåses upp till något mycket större än de är. Låt mig kort förklara.

I  tv-programmet OBS för snart två veckor sedan ombads vi ta ställning till den subjektiva rätten till dagvård. Jag förde fram att den subjektiva rätten är viktig, men att det stör mig att rätten används så, att barn t.o.m hålls i dagvård då föräldrarna har semester. Det tycker jag inte är okej. Också barn har rätt till semester. Därför skulle jag till den här delen vara beredd att se över systemet en aning. I grunden är jag alltså en sann förespråkare av den subjektiva dagvårdsrätten, men jag tycker inte den skall missbrukas. Det här förblir i dunkel då man lyssnar på radio, och ger utrymme för feltolkning.

Sedan när det gäller frågan om könsneutrala äktenskap, så är det så att man i regeringsförhandlingarna kom överens om att den frågan inte drivs av regeringen den här valperioden. (Därför finns det inte i regeringsprogrammet). Det var helt enkelt en av byggstenarna i regeringsbildningen. Det kan  man sen tycka vad man vill om, men för mig är det viktigt att följa gemensamt överenskomna spelregler! Det är en förutsättning för att vara trovärdig i de övriga regeringskumpanernas ögon! Vad gäller min personliga åsikt, så är det så att jag ställer mig positiv, men anser att kyrkan i alla sammanhang skall ha rätt att själv bestämma om sin linje i vigselfrågan.

Om det är svårt att hitta skillnader mellan Carl Haglund och mig på den ideologiska skalan, så är det inte så svårt då det gäller vår erfarenhetsbakgrund. Där har vi olika byggstenar i vår livserfarenhetsryggsäck. Jag har hunnit jobba närmare tjugo år inom bankbranchen och sett arbetslivet ur småbarnsförälderns perspektiv. De senaste fem åren i riksdagen varav snart ett drygt år som justitieminister med ansvar för ett helt ministerium, har gett mig en synnerligen god inblick i det politiska livet i vårt goda land. Givetvis också kunskap och kontakter. Spelplanen är med andra ord bekannt. För en lagledare är det alltid en god utgångspunkt, att känna till planen, och ha tillträde till den i alla sammanhang.

 

Annons

En reaktion på ”SFP:s ordförandeval- Henriksson ”Barn har rätt till semester ”

  1. Hej Anna-Maja! Jag håller tummarna för dig i ordförandevalet. Det är inte helt omöjligt att vi i en nära framtid följer Sverige när det gäller en könsneutral äktenskapslag. Personligen är jag ingen vän av en sådan. Men det är en annan femma. Vi får se hur det blir med den saken.
    En följdfråga är efter en möjlig ny äktenskapslag: Kommer politikerna efter det en ny äktenskapslag att fråntaga de kyrkor och samfund som inte godtar en könsneutral äktenskapslag att fråntagas den vigselrätt de nu har? I Sverige är frågan ytterst aktuell. Mvh.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s