Polisutbildningen på svenska måste tryggas!

Rgeringsprogrammet är solklart. Polisutbildningen på finska och svenska skall tryggas. Skrivningen ger ingen som helst öppning för något annat alternativ.

Därför måste naturligtvis det som görs, eller det som man låter bli att göra, visavi den svenska polisutbildningen stå i samklang med regeringsprogrammet. Under höstens lopp blev frågan aktuell. Farhågan om att den svenska utbildningen kan komma att lida om man ändrar systemet med möjligheten att köpa in undervisningstimmar av verksamma poliser och andra experter lyftes upp.

En liten utbildningsenhet med tre lärare är naturligtvis beroende av förstärkning för att utbildningen som helhet skall kunna mäta sig med den finska motsvarande. En liten enhet är naturligtvis också mycket mera sårbar än en större.

Behovet av att trygga tillgången på poliser med mycket goda kunskaper i svenska (och finska) är stort. Det handlar i förlängningen om polisens möjligheter att kunna leva upp till varje finländares grundlagsenliga rätt att i samröre med polisen kunna använda sitt modersmål.

Därför är det bra att inrikesministeriet och polisstyrelsen enligt dagens nyheter (ÖT 28.1.2012) signalerar en vilja att på nytt granska arvodesfrågan gällande utomstående föreläsare i den svenska polisutbildningen.

Den svenska polisutbildninegn är betjänt av arbetsro och framtidstro !

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s