Uppdrag: regeringsbildning !

I nästan två veckor satt jag på Ständerhuset med många andra och jobbade från morgon till kväll på det vi trodde skulle bli nästa regerings program. På dagen för en vecka sedan rann det seriösa försöket ut i sanden.

Jag hade avlägsnat mig från Ständerhuset runt klo 17, för min grupp var så långt färdig som vi då kunde bli. Vi skulle fortsätta på torsdag kl 16 och jag såg fram emot att hinna hem till Jstad för några timmar för att ställa till studentkalas.

Då planet landade i Kronoby och jag knäppte på min telefon , hade jag 5 sms i telefonen. Förhandlingarna hade brutit samman och SDP o VF tågat ut. Det kom som en chock. Jag tycket att arbetet i min grupp som jobbat med Inrikes- och Justitieministeriets områden, hade jobbat bra och i god anda. Klart att det fanns olika åsikter, men inte så stora bekymmer att de inte skulle gå att lösa.

Nu sitter vi igen vid ruta 1. Känns som då man spelar monopol, har kommit en lång väg runt brädet och sen får ta ett chans -kort där det står ” Gå direkt i fängelse utan att passera gå”. Då vet man inte heller när man kommer vidare, hur länge man måste vänta. Det beror på vad tärningen visar, och det beror på om du lyckats skaffa dig ett ”frikort”.

Nåja, nu är Katainen ännu ”playmaker”, och jag hoppas han spelar sina kort rätt. Det finns ingen plats nu för att bli med Svarte Petter. Och Soinis spelbräde tycks ha ett helt eget utseende, där alla andra borde stå över flere kast, för att han skall få gå vidare. Dvs han kräver en ändring av landets linje i Europa-politiken. Bara då kan han tänka sig regeringsmedverkan. Vad är det för demokrati ? Vad är det för privilegier man vill förse sig med. Och centern som inte kan gå med utan Sannfilnändarna. Och Gröna som inte kan gå med borgarna… och ja, djup suck. Var finns de som på riktigt vill bära ansvar för landets framtid ?

 Nu, gott folk är det dags att gräva fram kompromissandets konst, att svälja allt förtret och tänka att vi har ett gemensamt uppdrag. Att sköta detta lands väl och ve – vare sig mer eller mindre.  Då måste också all prestige sättas åt sidan.

Annons

3 reaktioner på ”Uppdrag: regeringsbildning !

  1. Det är bra att det görs ett grundligt jobb! Se till att alla får ta ansvar för samhället (också Sannfinländarna) och jobba hårt för en tolerant politik och för fortsatt utbyggnad av välfärden. Vi har det bra i Finland och SFP kan var stolt över sitt jobb i regeringen. Det blåser mer om öronen ju närmare toppen man når, håll i hatten och stå på er i förhandlingarna.

    Gilla

  2. Gratulerar till ministerposten, det var dags för Österbotten, men jag tror att också
    kunskap och röster var avgörande. Du har inget lätt jobb att föra vidare, men jag vet
    att du gör allt vad du kan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s