Ahtisaari satte ner foten !

För någon timme sedan avslutade vi presskonferensen på Folktingets kasnli. Dagens stora händelse, och en historiks sådan för Folktinget. Där presenterades Handlingsprogrammet för ett Finland med två nationalspårk som styrgruppen under ledning av president Ahtisaari jobbat fram under de senaste 9 månaderna.

I programmet ingår 25 åtgärdspunkter. Styrgruppen vill dels se en övergripande, långsiktig språkstrategi för våra nationalspråk och dels en konkret handlingsplan för regeringsperioden 2011-2015. För att förverkliga detta behövs en minister med ansvar för nationalspråken ! Ett uppdrag som tex kunde kombineras med justitieministerns.

Styrgruppen vill också se en tidigareläggning av språkundervisningen, två obligatoriska språk i studentexamen förutom modersmålet. Mera fokus på de kommunikativa färdigheterna, språkbad och språkduschar.

Hela handlingsprogrammet med alla 25 punkter finns på Folktingets hemsida www.folktinget.fi . Handlingsprogrammet finns också att få på finska.

President Ahtisaari var synnerligen klar i sina stälnningstaganden. Svenskan har för honom öppnat dörrar, och det nordiska sammanhanget kan inte nog betonas. Grundlagens stadganden om att landet har två nationalspråk är odiskutabel.

Han har också igår och i förrgår träffat samtliga partiledare förutom Vänsterförbundets och Sannfinländarnas som inte haft tid.

Målet är nu att i regeringsförhandlingarna få genklang för allt det som Ahtisaarigruppen föreslår.

En dag som denna känns det gott att vara ordförande för Folktinget ! Tack president Ahtisaari och Tack till alla andra medlemmar i styrgruppen, samt till vår duktiga programchef Markus Österlund.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s