Besk medicin av Sannfinnarna

Nu har vi då fått se Sannfinländarnas valprogram. Vissa likheter finns också med andra, även med SFP. Många är nu  beredda att höja kapitalskatten till 30 %. Men, men synen på mänskan, rättvisan och humanismen – ja den tycks ha sin egen sannfinländska passform.

Då det gäller det svenska, är det besk medicin Soini serverar. Man skall spara stora summor på att slopa svenskan i de finska skolorna. Uppenbarligen vill man inte satsa på skolan och ökade språkkunskaper.  Tydligen ser man inte heller att Sverige just nu är vår största handelspartner, att det för individen är en konkurrensfördel att kunna båda inhemska språken och att språk över lag öppnar dörrar. Att många lärare i den finska skolan skulle bli utan jobb tycks inte heller bekymra det minsta.

Sedan vill man gå åt Svenska Yle med storsläggan. Resonemanget är tydligt. 6 % skall räcka, för dem som är sådär 6 % av befolkningen. Men hallå – vi har faktiskt alla 100%:iga behov, också av public service, oberoende om vi talar svenska eller finska som modersmål. Och det här landet har en lagstiftning som utgår från att bägge språkgruppernas samhälleliga och kulturella behov skall tryggas enligt enahanda grunder ! I Soinis framtids Finland skulle Radio Vega och den lokala nyhetsbevakningen samt Radio Extrem helt säkert vara på fallrepet. För att inte tala om FST. Men kanske man också tänker att finlandssvenskarna skall få en Tv-avgift som är 6 % av den som den övriga befolkningen betalar, eller ?

Den sannfinländska rättvisan och jämlikheten tycks gälla bara vissa utvalda. Det skall bli ett sant nöje att få möta detta gäng i kommande valdebatter.

Annons

4 reaktioner på ”Besk medicin av Sannfinnarna

 1. Hej! Varför måste du ljuga när du recenserar Soinis valprogram? Soini har inte sagt att Perussuomalaiset vill förbjuda svenskundervisningen i finska skolor men däremot att de vill göra den frivilligt. Det är stor skillnad att förbjuda och göra den frivilligt. En del lärare får säkert göra andra språkval men som tur är dom flesta ”svensklärarna” klarar att undervisa i andra språk också.

  Sedan YLE:s problem. Yle har finansieringsproblem och du måste förstå att Yle kan inte fortsätta som förut. Om närmare 20 procent av Yle:s budget går åt den svenskspråkiga verksamheten så betyder det att den finskspråkiga sidan blir lidande. Oavsett om den svenskspråkiga minoriteten känner sig som 100-procentiga människor med hundraprocentiga behov kostar den verksamheten alldeles för mycket. Vi har en stor invandrarandel som dessutom ökar hela tiden och de känner sig också som 100-procentiga människor. Men med den politiken som du företräder rövar ni resurser från Yle att tillhandahålla ens små medel till deras mediabehov. De är också 100-procentiga människor och med ditt resonemang att ni skulle betala bara för 6-procentiga behov så skulle dessa invandrare betala för 0-procentiga behov. Om det är rätt eller fel får du själv kommentera.
  Minoritetsfrågor sköter man i andra länder som minoritetsfrågor men RKP och du tycker att svenskspråkiga är i majoritet och skall ha majoritetens fördelar. Så är det inte och troligtvis kommer inte att bli det heller. Inte ens med Kasnäsmanifestet.
  mvh/hb

  Gilla

 2. Om ett sådant program för det andra nationalitetsspråket som Henry och hans ultranationalistiska Sannfinländare förespråkar skulle förverkligas i länder som Schweiz eller Kanada så skulle det bryta ut utlopp på gatorna. Det finns ingen logik i det som du skriver. Till all lycka befinner sig Sannfinländarna i kraftig minoritet bland de finska partierna när det gäller den svenskspråkiga befolkningens rättigheter. Henry bortser fullständigt från det faktum att den finlandssvenska befolkningen när det gäller kultur, business, förvaltning med mycket mera representerar både historiskt och i nuet en betydligt större inpact än vad Sannfinländarnas försök till att marginalisera det andra nationalspråket antyder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s