70,5 % är ett fint stöd

Enligt senaste gallup bland finlandssvenskarna skulle 70,5 % rösta på SFP om valet var idag. Det är ett fint resultat och det tackar vi för. Gallup är ändå alltid gallup, och det är resultatet på valdagen som räknas. Men jag tror att det skall gå riktigt bra.

Lite lustigt är det att man i nyheterna basunerar ut att sannfinländarnas stöd bland finlandssvenskarna ökat. Visst har det ju det om det gått från 1 % till dryga 2 %. En mer än 100 % ig förhöjning. Men med en felmarginal på upp till 3 % kan man ju faktiskt landa på minus. …

Hur som helst- ett intressant fenomen. SFP och Sannf går framåt, medan alla andra partier backar.

Annons

5 reaktioner på ”70,5 % är ett fint stöd

 1. För det inte är längre tilllåtit att sända sakliga kommentarer in på finska, skriver jag nu på svenska sen.
  Sannfinländernas stöd bland svenskspråkiga har egentligen växt upp till 2,7 %-enheter, vilket är en 170 procent i förhöjning. Man måste komma ihåg att förändringar i galluper är nästan regelmässigt mindre en felmarginal. Det skulle ju betyda att ingen förändring har någon betydelse, fast de har det på lång sikt. Sannfinländernas stöd har stigit från 6,3% i februari 2010 till nuvarande 15,3% (dvs. 9%-enheter) och närmare varje gång varit förändringen mindre än felmarginal. Då kunde man alltid ha sagt att inte är det en riktig skillnad. Ja-a, man måste vara lite förutseende att tolka förändringar i läget rätt.

  Som du sagt Perussuomalaiset går framåt, med nya anhängare också från svenskspråkiga sidan. Valet blir spännande.

  Gilla

 2. 70,5 % är ett fint stöd!

  Men om man ser det historiskt är det inte så speciellt hoppingivande. Sanningen är den att 70-80 procent av finlandssvenskarna brukar rösta på RKP.
  Nu ligger man på den nedre tröskeln.

  Gilla

 3. Har sedan länge konstaterat att procenträkning kan utnytsjat till både pluss och minus , men har alltid röstat SFP och kommer alltid att göra det. Jag förstår att det är tungt för er att slåss för vårt MODERSMÅL och jag jag har dåligt sammvete för att jag inte stöder er tillräkligt, men vad kan jag göra annat eller BÄTTRE än rösta SFP.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s