Förnuftet segrade i tiggerifrågan!

Inget tiggeriförbud. Det är regeringens besked. Detta fastän inrikesminister Holmlund och polisöverdirektör Paatero vurmat för ett förbud så det både synts och hörts.

Men, men inget parti klarar sig ensamt – inte ens samlingspartiet. Kan vara hälsosamt  för dem att också få vara med om det ibland.

 Och sjäva saken – ja för mig är det solklart att man inte kan kriminalisera fattigdom ! Ifall det handlar om organiserad brottslighet – är det inte de stackars tiggarna man skall gå på. Det hjälper inget. Problemet är betydligt större än så och måste skötas med gemensamma krafter i EU.

Annons

5 reaktioner på ”Förnuftet segrade i tiggerifrågan!

 1. Mikko Paatero redogjorde i sin blogg ( http://www.poliisi.fi/poliisi/blogi_mp.nsf ) klart och tydligt varfor detta forbud borde ha inforts.
  Jag tycker att det ar beklagligt att polisens syn inte beaktades.
  De har trots allt en mycket god insyn i vad som verkligen sker ute i samhallet och ville ges mojlighet att verka brottsforebyggande.
  Tyvarr valde ni politiker att inte lyssna – man kan undra varfor?

  Gilla

  1. En krimianlisering i sig skulle inte avhjälpa problemet. Ifall det är fråga om människohandel etc som Paatero för fram, har polisen redan idag skyldighet att utreda det, och lagstiftningen till den delen är klar. Det är de stora brottslingarna som ju borde åka fast, inte den som utnyttjas för eventuella brottsliga syften.

   Gilla

 2. Kan en riksdagskvinna förklara för jag, hur en tiggare har råd att komma till Finland! Själv har jag inte råd med att resa i Finland. Vart skall man resa, om man skall börja tigga, för i det här landet börjar det inte gå att leva, utan man borde börja tigga?
  Först har ni folk att köpa nya lampor, som drager mindre ström. Och sen höjer dom elpriset, samma med bensinen, till och
  med TV lisensen. I vilken värld lever ni där nere i granitborgen, vet ni över huvudtaget om vad ni har det vanliga folket?
  Men det tror jag inte ni har den blekaste aning om! Så varför detta om tiggeriet.

  Gilla

  1. Frågan hur de har råd att komma till landet är berättigad. De romer som sitter på Helsingfors gator med sina pappersmuggar, gör det nog inte för nöjes skull. Och hur de haft råd att komma hit och på vilket sätt, är säkert en fråga som sysselsätter vår polis. Några svar på det har vi inte i riksdagen. Däremot är jag övertygad om att det inte skulle hjälpa att dela ut böteslappar till dessa mänskor. Det är säkert andra krafter bakom, kanske också organiserad verksamhet. Och slutligen, vi lever nog i samma värld, och jag vet mycket väl hur olika ställt det är för mänskor i vårt land. Därför är det viktigt att vi försöker bygga ett sådant system, att alla skall ha rätt till en viss grundtrygghet. Finländare skall inte behöva tigga. Att vi också måste ta ansvar för landets totala ekonomi är en realitet. Sköter vi inte den biten, faller bottnet för vår nordiska välfärd. Men klart är också att saker och ting kan göras bättre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s