Snabb budgetria

Vanligen brukar regeringen mangla budgeten ett par dagar. Nu gick det på en dag. Ändå var utgångsläget allt annat än lätt. Och inte kommer det att vara lättare nästa år heller. För pengar finns det aldrig tillräckligt i förhållande till behoven. Det är ju också därför som det blir svårt. Och speciellt svårt då man måste låna för att få det hela att gå runt.

Det goda i kråksången nu är ändå att vi lånar mindre än senast, så riktiningen är den rätta. Bland godbitarna i förslaget har vi Garantipensionen som kommer att träda i kraft från mars 2011. Den förbättrar de pensionärers ställning som har det allra sämst ställt. Också fint att barnbidragen etc indexbinds. Det har vi jobbat för länge. Tågbanan mellan Seinäjoki o Uleåborg skall också få sina 40 miljoner, och precis som Sfp krävde under svenska riksdagsgruppens sommarmöte kommer de nödvändiag 3 miljoner till för Östersjön o Skärgårdshavet. Muddringen av farleden till Jakobstads hamn är också med. Också det jätte viktigt.

Orolig är jag liksom mången annan för de ungas sits, och speciellt dem som är utan studieplats och utan jobb. Glädjande nog fick Stefan Wallin igenom ökade anslag för den uppsökande ungdomsverksamheten och ungdomsverkstäderna.

Annons

4 reaktioner på ”Snabb budgetria

 1. Hur är det med oss lite äldre som arbetslösa? Det pratas om ungdomslöshet men aldrig om dom som är äldre och arbetslös. Vi har lika svårt att komma ut i arbetslivet om inte svårare på grund av vår arbetserfarenhet vill ingen anställa oss då vi blir för dyra. Alla arbetsintervjuer man har varit på har man bara fått höra att man har för bra erfarenhet = du är för dyr att anställa.

  Gilla

  1. Naturligtvis har du helt rätt. Och problemet är ju just att få arbetsmarkandens utbud och efterfrågan att ”matcha”. Kanske är det så att man borde ta ett lite lägre avlönat jobb om det finns att få för att sedan kunna jobba sig vidare igen.

   Gilla

   1. Det låter fint så där på pappret men vad hjälper det då man ändå inte får jobb. Har sökt sådana platser också och fått samma svar. Sen finns det dom företagare som har behov av anställda men har tagit i system att anställa praktikanter 6 månader i gången. Största fel är att det finns inga jobb i Jakobstads trakten, 15 platser enligt arbetskraftsbyråns egen hemsida.
    Berätta var ska jag söka jobb, jag lämnar gärna in en ansökan.

    Gilla

   2. Kan bara trösta dig med att det i alla fall nu går bättre igen för våra företag, och att man klarat av att upphäva de flesta permitteringar. Ge inte upp utan fortsätt söka. Sen kan det ju hända att det också lönar sig att söka andra vägar än via arbetskraftsbyrån. Beroende på i vilken branch du är kan det ju också vara en ide´ att starta upp något eget. Inom service-sektorn har också hushållsavdraget till privata medverkat till att skapa nya arbetsplatser.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s