Efterlyses: Bättre statlig service i Jakobstad

Att förbättra den statliga servicen behöver inte vara svårt och inte heller dyrt. Nu då det nya polis- och ämbetshuset tas i bruk i slutet av året, finns alla möjligheter att samtidigt förbättra servicen till befolkningen i Jakobstadsregionen. Fastighetsärendena överfördes från början av året från tingsrätten till lantmäteriverket, vilket betyder att Jakobstadsborna liksom den övriga befolkningen i regionen  idag får söka sig till lantmäteribyrån i Karleby för att t.ex.få sina lagfarter behandlade.

Det här kunde rättas till genom att man inrättar ett så kallat samservicekontor i det nya polis- och ämbetshuset, där ansökningarna kunde tas emot. Det finns många fastighetsägare i vår region, såväl lantbrukare, skogsägare och andra markägare och antalet fastighetsärenden i regionen är stort. Det motiverar att öppna ett samservicekontor, där lantmäteriverket är med.

Jag tycker  också att det skulle  vara naturligt att Österbottens Tingsrätt som kommer att få en ny sessionssal i det nya ämbetshuset, också skulle vara med i samservicen. På det viset kunde befolkningen i regionen  lämna in  ansökningsärenden och få ut handlingar på orten, utan att behöva anlita posten eller åka till Vasa. Tingsrättens kansli i Jakobstad stängdes  i samband med tingsrättsreformen som trädde i kraft 1.1.2010 , men sessionerna fortsätter i Jakobstad, vilket ju är bra. 

 Det är inte mer än rimligt att Jakobstadregionen  med sina ca 48.500 invånare har tillgång till den här typen av statlig service i sitt regioncentrum Jakobstad. Vi skall minnas att det i Jakobstad funnits såväl lantmäteribyrå som tingsrätt, men att Jakobstad i de senaste reformerna förlorat servicen till Karleby respektive Vasa. Den utvecklingen kan inte tillåtas fortsätta. Antalet statiga arbetsplatser i Jakobstad ligger i förhållandet till befolkningen redan på en mycket låg nivå.

 Jag är också väldigt glad för att Magistraten i Vasa och dess Jakobstadskontor samt  Österbottens Förbund ser positivt på samservicetanken. Förhoppningsvis ser  de ledande tjänstemännen inom Österbottens Tingsrätt och Österbottens Lantmäteribyrå i Vasa och Karleby  också  möjligheterna som en samservicebyrå i Jakobstad skulle medföra då det gäller att förbättra tillgången till service åt befolkningen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s